Råtobak för ekonomi och hälsa

Råtobak är tobak som inte ännu har bearbetats, och därför betecknas som rå. Det innebär att man själv kan använda den för att forma till cigaretter och snus. Den säljs i lådor som kommer i flera olika storlekar, vanligtvis från 200 gram upp till 10 kg. Hur mycket råtobak som går åt vid exempelvis cigarettrullning varierar förstås på hur tättpackade man gör sina cigaretter, men 1-2 gram är det vanligaste. Därför bör den minsta lådan räcka till åtminstone hundra cigaretter om man vill prova på att göra egna cigaretter till ett lågt pris.

Smakmässigt finns det både lightprodukter med lättare smak, uppfriskande mentol, och många olika kryddblandningar att välja mellan om man föredrar någonting starkare eller mer exotiskt.

Varför är fördelarna med råtobak?
Det fina med råtobak är att man kan påverka smak och konsistens på sina tobaksprodukter. Istället för att köpa cigaretter där man som mest kan välja på hård- och mjukpack, är det enkelt att rulla cigaretter i exakt den hårdhet man själv föredrar. Det finns också många olika kryddpaket som kan blandas med råtobaken, så man kan experimentera för att få fram en god och personlig smak.

Det är också mycket billigare att använda råtobak än att köpa färdiga tobaksprodukter, eftersom man slipper tillverkningskostnaden och bara behöver betala för själva innehållet. En annan bonus är potentiella hälsovinster, då man slipper onödiga och hälsovådliga tillsatser. Det finns också en guldkant i att vara delaktig i tillverkningsprocessen, speciellt om man är tobaksintresserad eller rent generellt är en gör-det-själv person.

Hur tillverkar man sina egna tobaksprodukter?
Det första steget är att besöka http://www.pgw.se/tobak/ratobak.html och i lugn och ro gå igenom de olika produkterna. Det finns flera olika smaker och produktstorlekar att välja mellan, så man bör först tänka igenom hur mycket råtobak man kan tänkas behöva och vilka smaker man är intresserad av.

När man sedan fått hem sin råtobak är det dags för själva tillverkningsprocessen, och den skiljer sig åt beroende på vad man tänkt tillverka. Ska man använda råtobaken till att stoppa sin pipa med, behöver man bara låta den lufttorka ungefär ett dygn innan användning. Vid snustillverkning är allt man behöver råtobak, soda och glycerin och det tar totalt ett par dygn att tillverka sitt snus. När det gäller cigaretter krävs endast råtobak, filter, glycerin och en rullapparat. Det är alltså en enkel och snabb process.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *